Bruno De Lille verlaat Brusselse gemeenteraad

Bruno De Lille (Groen) verlaat na 12 jaar de Brusselse gemeenteraad. De groene politicus wil zich focussen op zijn werk als Brussels staatssecretaris. Hij wordt vervangen door Michaël François (Ecolo), waardoor er opnieuw een Franstalige meerderheid is in de Ecolo-Groenfractie.

De Lille heeft het naar eigen zeggen te druk met zijn andere activiteiten en kan daardoor niet genoeg aanwezig zijn op de zittingen van de gemeenteraad. Zo is hij onder meer ook Brussels staatssecretaris van Mobiliteit, Openbaar Ambt, Gelijke Kansen en Administratieve Vereenvoudiging. In de Vlaamse Gemeenschapscommissie is hij verantwoordelijk voor Cultuur, Jeugd, Sport en Ambtenarenzaken.

Bij de vorige verkiezingen was de groene politicus bewust op de voorlaatste plaats van de lijst gaan staan, omdat hij niet per se wilde verkozen worden. "Ik ben uiteindelijk toch in de gemeenteraad terechtgekomen", zegt De Lille op Radio 2 Vlaams-Brabant. "Ik was blij om de nieuwe ploeg mee op gang te trekken."

De gemeenteraad van de hoofdstad was naar eigen zeggen een goede leerschool voor hem. "Ik heb heel wat expertise opgebouwd door er twaalf jaar in de gemeenteraad te zitten", zegt hij daarover. "Nu is de groene fractie sterk genoeg om zonder mij verder te gaan."

De Lille wordt nu als gemeenteraadslid vervangen door Michaël François (Ecolo). Met de wissel komt er een einde aan de Nederlandstalige meerderheid in de groene fractie in de Brusselse gemeenteraad. François is een oud-journalist en werkt nu als coördinator van een vereniging die aan gezondheidspreventie werkt voor de holebi-gemeenschap.