Brussel op shortlist "Groene Hoofdstad van Europa 2015"

Brussel is een van de vier steden die nog in de running is voor de Europese prijs "Groene Hoofdstad 2015". Dat meldt Brussels minister van Leefmilieu en Energie Evelyne Huytebroeck (Ecolo). Bij de vorige editie greep Brussel nog naast de laatste ronde.
Van links naar rechts, van boven naar onder: Rood Klooster, Oudergem; Karreveldkasteel Sint-Jans-Molenbeek; Zoniënwoud, Oudergem; Park van Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe.

De prijs wordt elk jaar uitgedeeld aan een Europese stad die voorbeeldige resultaten kan voorleggen op het vlak van initiatieven of beleidslijnen om de kwaliteit van het leefmilieu te bevorderen, legt Huytebroeck uit. De Brusselse minister is tevreden dat de inspanningen van de voorbije jaren om van Brussel "een voorbeeld op het vlak van duurzame ontwikkeling, levenskwaliteit en solidariteit voor iedereen" te maken, nu beloond worden met een nominatie.

"We zijn er nog niet, maar Brussel mag wel heel fier zijn op de vooruitgang die in de voorbije tien jaar is geboekt", zegt Huytebroeck, die zelf sinds 2004 minister is. "Ik geloof sterk in onze kandidatuur en ik zal ze dan ook verdedigen. Wij hebben alle troeven in handen om de titel in de wacht te slepen."

Brussel beschikt over een echt plan, een ambitieus, vooruitziend en concreet project, om ons gewest om te vormen tot een Duurzame Stad, besluit Huytebroeck. "Wij hebben nu twee maanden de tijd om ons voor te bereiden en alle Brusselaars zich achter deze kandidatuur te laten scharen."

Vorig jaar greep onze hoofdstad nog net naast de laatste ronde, vooral omdat het Gewest wel veel plannen formuleert en ballonnetjes oplaat in de media, maar op het terrein weinig effectieve resultaten boekt. De concurrenten van onze hoofdstad zijn Bristol, Glasgow en Ljubljana. In juni wordt de winnaar bekendgemaakt.