Dief Thora-rollen veroordeeld tot 30 maanden

In Antwerpen is de dief van drie Thora-rollen veroordeeld tot een celstraf van 30 maanden. De man had de rollen bijna drie jaar geleden gestolen uit een synagoge van de orthodoxe gemeente Machsike Hadass in de Oostenstraat in Antwerpen.

Een Thora-rol is een perkament waar een stuk van het Oude Testament op staat. Eén van de rollen was bijna 200 jaar oud en zou de Holocaust hebben overleefd. Behalve de rollen maakte de dief ook het Boek van Esther buit. De totale waarde van de buit werd op 350.000 euro geschat.

De diefstal veroorzaakte destijds heel wat ophef binnen de joodse gemeenschap. De dief had via email losgeld gevraagd voor de Thora-rollen en het boek, maar uiteindelijk kwamen de rollen via bemiddeling van een rabbijn in Warschau terug naar Antwerpen. Binnen de joodse gemeenschap wordt wel vaker een rabbijn ingezet om te bemiddelen.

"De Thora-rollen zijn op 18 juni weer in Antwerpen achtergelaten in een reistas, na eerder overhandigd te zijn in Warschau. Dat is alles wat we weten", zegt parketsubstitute Julie Van de Walle.

De kunstcel van de federale politie heeft het onderzoek naar de daders gevoerd. Eén man kon worden geïdentificeerd op beelden van de bewakingscamera's. De man was een dag voor de diefstal in de synagoge geweest, mogelijk deed hij een voorverkenning. Toen de politie de overhandiging van de Thora-rollen aan de rabbijn in Warschau heeft kunnen fotograferen, was de identificatie sluitend.

De dief was niet aanwezig op zijn proces en is dus bij verstek veroordeeld. De rechter heeft zijn onmiddellijke aanhouding bevolen. Naast een gevangenisstraf heeft de man ook 1.100 euro boete gekregen.