Eindhoven: geen uitlevering drie verdachten

Drie van de vijf jongeren die verdacht worden van zinloos geweld op een man in Eindhoven zullen niet uitgeleverd worden. Het Openbaar Ministerie in Nederland vraagt die uitlevering niet langer. Het gaat om drie meerderjarigen die enkel toekeken.

Beelden van de mishandeling veroorzaakten in januari veel verontwaardiging en een heksenjacht op de daders. In totaal zijn er acht verdachten, vijf van hen wonen in België. Drie verdachten meldden zich bij de Nederlandse politie en werden aangehouden.

De vijf verdachten uit ons land zijn hier verhoord. Nu duidelijk is geworden dat drie van hen geen actieve bijdrage hebben geleverd, is uitlevering niet meer nodig, staat in een verklaring van het Openbaar Ministerie. "Ze blijven echter wel verdachten."

Tim Smet, advocaat van een van de drie jongeren, is opgelucht. "Het Openbaar Ministerie in Nederland volgt nu eindelijk onze stelling, waarin het onderscheid gemaakt wordt tussen de mensen die  geslagen en geschopt hebben en mensen die toeschouwer waren. Dit betekent dat zij gedurende het onderzoek niet meer aangehouden zullen worden. Ze zullen zich hoogstwaarschijnlijk wel nog moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Nederland."

Het hof van beroep in Antwerpen behandelt morgen het beroep van de twee overige verdachten tegen hun uitlevering.

Meest gelezen