Eurogroep en IMF tevreden over bereikte akkoord

De voorzitter van de eurogroep zegt dat het reddingsplan voor Cyprus een einde zal maken aan de onzekerheden die Cyprus en de eurozone teisterden. Het hoofd van het IMF, Christine Lagarde, noemt het akkoord "volledig en geloofwaardig".
AP2013
Zowel Jeroen Dijsselbloem als Christine Lagarde zijn tevreden over het akkoord.

Volgens eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem zal de deal "een einde maken aan de onzekerheden die Cyprus en de eurozone" teisterden. Hij beklemtoonde dat alle deposito's tot 100.000 euro gevrijwaard worden en dat het nieuwe plan focust op de twee grote banken in moeilijkheden.

Het Internationaal Monetair Fonds heeft vertrouwen in het reddingsplan voor Cyprus. Volgens IMF-baas Christine Lagarde biedt het plan een "houdbare en volledig gefinancierde oplossing voor de onderliggende problemen waar Cyprus mee kampt". Het legt daarmee de basis voor een herstel van het vertrouwen in de bankensector.

Lagarde noemde het akkoord "volledig en geloofwaardig". Het legt de rekening volgens de IMF-baas niet op een buitensporige wijze neer bij de Cypriotische belastingbetaler, maar richt zich op het aanpakken van de twee probleembanken. Ook zij benadrukte dat alle spaartegoeden tot 100.000 euro veilig zijn.

Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht noemde wat nu op tafel ligt "een belangrijk gegeven", omdat het verschillende elementen samenbrengt. Volgens De Gucht is er nu een belangrijke bocht genomen.

De Gucht wil niet horen van een weinig efficiënte Europese aanpak. "Zeggen dat we niet efficiënt werkten, vind ik toch wat onszelf besmeuren", zei hij in "De ochtend" op Radio 1. "Telkens als het moet, ligt er een oplossing op tafel." Hij wees er nog op dat de noodlening maar liefst 35 procent van het Cypriotische bbp bedraagt, wat toch "bijzonder veel geld is".

Reddingsplan doet de euro goed

De euro is maandag tot boven de 1,30 dollar gestegen na de aankondiging van een akkoord over een reddingsplan voor Cyprus.

Ook de aandelenbeurs in Tokio is vandaag met een stevige winst aan de nieuwe handelsweek begonnen. Beleggers haalden opgelucht adem na het akkoord over de financiële noodsteun aan Cyprus. De Nikkei sloot 1,7 procent hoger op 12.546,46 punten. Afgelopen vrijdag leidde de onzekerheid over de noodlijdende Europese eilandstaat nog tot een verlies van ruim 2 procent op de Japanse beurs.

Meest gelezen