Parket opent opsporingsonderzoek naar Belgische Syrië-strijder

Het parket van Antwerpen is een opsporingsonderzoek gestart naar een 18-jarige Antwerpse jongen die zou deelnemen aan het conflict in Syrië. "We gaan voorlopig van alle hypothesen uit", meldt het parket. "Ook van de hypothese dat hij niet naar Syrië is getrokken."

Enkele dagen geleden is bekend geraakt dat een 18-jarige Antwerpse jongen, mogelijk onder invloed van Sharia4Belgium, naar Syrië is getrokken om er te strijden tegen president Assad. Volgens de vader van de jongen zou hij naar huis willen terugkeren, maar kan dat niet.

"We hopen dat het in kaart brengen van zijn entourage en de chronologie van zijn laatste uren, dagen en maanden meer duidelijkheid brengen in verband met zijn verdwijning", zegt Ken Witpas van het parket van Antwerpen. "We gaan voorlopig van alle hypothesen uit, ook van de hypothese dat hij niet naar Syrië is getrokken."

Wat de invloed van de intussen ontbonden extremistische organisatie Sharia4Belgium betreft, is het het parket minder duidelijk. "We weten effectief dat hij banden heeft met Sharia4Belgium, maar we gaan er niet vanuit dat hij in opdracht van hen naar Syrië is getrokken.”