Peeters dringt aan op sereniteit over begroting

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) vraagt zijn coalitiepartners N-VA en SP.A om in de media geen voorstellen te lanceren over de begrotingscontrole die midden deze week start. Peeters reageert daarmee op uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever dat er "pijnloos" geld gevonden zal worden voor onderwijs. "Enige behoedzaamheid is aangewezen", vindt Peeters.
Minister-president Peeters moet zijn coalitiepartners vanuit Myanmar intomen.

De Vlaamse regering start woensdagavond de besprekingen over de begrotingscontrole. Ze moet daarbij op zoek naar meer dan 300 miljoen euro om de begroting in evenwicht te houden. Tegelijkertijd moet ze op zoek naar extra middelen om het dreigende tekort aan plaatsen in scholen aan te pakken.

Een niet te onderschatten opdracht. Maar N-VA-voorzitter Bart De Wever verklaarde gisteren op de Antwerpse regionale televisie dat zijn partijgenoot en minister van Begroting Philippe Muyters een plan heeft om extra middelen voor onderwijs te vinden, en dat op een "pijnloze" manier.

Goed nieuws voor de Vlaamse regering zou je denken, alleen was niemand binnen die Vlaamse regering daarvan op de hoogte. "Mijn kabinet heeft nog geen plan van minister Muyters ontvangen", reageert minister-president Peeters vanuit Myanmar, waar hij op handelsmissie is.

Peeters kan de uitlatingen van De Wever niet echt appreciëren, aangezien er binnen de regering afspraken waren gemaakt om geen verklaringen over de begrotingscontrole af te leggen in de media. "Ministers moeten zich aan de afspraken houden en vooraf geen publieke verklaringen doen. Partijvoorzitters moeten begrijpen dat dit de zaken er niet gemakkelijker op maakt", zei hij aan Belga.

"Gevoelig dossier"

"Onderwijs is een gevoelig dossier. We kunnen het ons als Vlaamse regering niet veroorloven dat capaciteitsprobleem niet aan te pakken. Maar we moeten de juiste beslissingen in consensus nemen", voegt de minister-president eraan toe. Peeters pleit voor sereniteit binnen zijn ploeg. "Als iedereen zich profileert, wordt het moeilijker."

Het is overigens niet de eerste keer dat de N-VA zich van haar loslippige kant laat zien over de begroting. Een week geleden maakte Muyters bekend dat de federale dotatie aan Vlaanderen 319 miljoen euro kleiner zou zijn, waardoor de Vlaamse regering een ongeveer even groot bedrag moest zien te vinden om de begroting in evenwicht te houden. "Ik ga ervan uit dat iedereen weet wat hij kan of moet zeggen", reageerde Peeters toen.