Raad van State schrapt staatsgarantie Arco niet

De staatswaarborg voor de Arco-coöperanten blijft voorlopig overeind. De Raad van State heeft het beroep daartegen grotendeels verworpen. De raad vraagt wel aan het Grondwettelijk Hof of de staatswaarborg het gelijkheidsbeginsel schendt.

De Raad van State zelf houdt de waarborg overeind, maar vraagt wel dat het Grondwettelijk Hof zich uitspreekt over mogelijke discriminatie tussen de coöperanten en de aandeelhouders van Dexia. Daarmee lijkt een definitieve uitspraak op de lange baan geschoven.

Het antwoord op die vraag kan een jaar duren. Daarna moet de Raad van State nog een uitspraak doen, waardoor het dossier wellicht geen probleem meer zal zijn voor deze regering.

Arco, de financiële poot van het ACW, was een van de grote aandeelhouders van Dexia, en samen met de val van Dexia is ook Arco in vereffening gegaan. Bijna 800.000 klanten van de vroegere BACOB-bank of Dexia hadden zo'n coöperatief aandeel gekocht van Arco. Om te vermijden dat al die coöperanten hun geld zouden verliezen, in totaal 1,5 miljard, werd een waarborgregeling uitgewerkt door de regering. 

Maar die waarborg kwam onder vuur te liggen. De Vlaamse Federatie van Beleggers vond dat aandeelhouders van Dexia, die geld hebben verloren, benadeeld werden ten opzichte van de coöperanten en trok daarom naar de Raad van State. De Raad van State houdt de waarborg nu dus overeind, en vraagt tegelijk dat het Grondwettelijk Hof zich uitspreekt over die mogelijke discriminatie. De Arco-coöperanten weten dus nog niet waar ze aan toe zijn.