Rotten vraagt Chinese fans om "pervers" te zijn

Johnny Rotten, de ex-frontman van The Sex Pistols, treedt komend weekend met zijn huidige groep Public Image Ltd. (PiL) op in China. Opmerkelijk, want de Chinese autoriteiten weren normaal gezien artiesten die zich politiek zouden kunnen uitspreken. Rotten heeft zijn fans alvast opgeroepen om "pervers" te zijn.
AP2006

PiL treedt komend weekend op in Peking en Sjanghai. Rotten, echte naam John Lydon, zegt ook dat hij tussen de optredens door tijd zal vrijmaken om te praten met zijn Chinese fans.

Dat PiL, bekend van nummers als "Rise" en "Death disco", mag optreden in China is opvallend. De overheid kijkt er streng toe op westerse films en muziek. De artiesten die de toestemming krijgen om een concert te geven, zijn dan ook meestal meer mainstream. Bovendien heeft Rotten in het verleden al wel vaker politieke statements gedaan.

In november vorig jaar was er nog heel wat te doen in China nadat Elton John zijn optreden in Peking had opgedragen aan de dissidente kunstenaar Ai Weiwei. Er werd toen gezegd dat de regels voor westerse artiesten strenger zouden worden. Maar voorlopig lijkt dat dus niet het geval.