Rusland reageert afwachtend op reddingsplan

Rusland gaat onderzoeken welke gevolgen het reddingsplan voor Cyprus heeft op het internationale financiële systeem en op de eigen belangen. Dat heeft de Russische premier Dmitri Medvedev gezegd.
Premier Dmitri Medvedev

"We moeten inschatten wat deze geschiedenis zal veroorzaken en wat de gevolgen zijn voor het internationaal financieel en monetair systeem en voor onze belangen", zegt Medvedev. 

Vorige week reageerden de Russische autoriteiten woedend op het eerste reddingsplan, waarover geen overleg was geweest met Moskou en dat alle banktegoeden belastte. In het nieuwe plan worden alleen de tegoeden boven 100.000 euro getroffen, maar daar is heel wat Russisch geld bij. Volgens Moody's staat in Cyprus 31 miljard dollar Russisch geld geparkeerd.

De rekeninghouders met meer dan 100.000 euro op de Laiki Bank, die zal worden ontmanteld, zullen aanzienlijke verliezen leiden. Ook de rekeninghouders van de Bank of Cyprus, de grootste bank van het land, kunnen verlies lijden aangezien hun tegoeden omgezet worden in een participatie met het oog op de herkapitalisering van de bank .

De voorbije week had Rusland geweigerd om op grote schaal mee te werken aan de redding van Cyprus. Toch heeft de eurogroep een oproep gedaan op Rusland om een bijdrage te leveren om Cyrpus uit de problemen te halen. Moskou heeft in 2011 een lening van 2,5 miljard euro aan Cyprus verstrekt en het had vorige week gezegd dat het de voorwaarden voor die lening eventueel zou versoepelen eens het land een overeenkomst had bereikt met de Europese Unie. Een beslissing over de voorwaarden van de lening zal pas later vallen.