Saint-Gobain Sekurit moet de deuren sluiten

Het glasbedrijf Saint-Gobain Sekurit, dat onder meer autoramen maakt, gaat sluiten. Door de sluiting gaan 263 banen verloren. Dat is aangekondigd op een speciale ondernemingsraad.

Het bedrijf heeft twee fabrieken: Saint-Gobain Sekurit en Saint-Gobain Glass. Bij Saint-Gobain Sekurit werken zo'n 260 mensen. Ze maken autoruiten voor BMW, Volvo en Ford. Saint-Gobain Glass produceert vensterglas. Bij Saint-Gobain werken in totaal 324 mensen, van wie er sinds november vorig jaar 150 economisch werkloos zijn nadat daar een hoogoven voor glas tijdelijk was stilgelegd.

Saint-Gobain Sekurit sluit nu omdat de vraag naar autoruiten volgens de directie fors is gedaald. Daardoor is de omzet met 60 procent gedaald.

Het Franse Saint-Gobain werd in 1665 opgericht door minister Jean-Baptiste Colbert als "manufacture" voor Louis XIV en is een van de grootste producenten van glas en afgeleide producten ter wereld, met 209.000 werknemers.

Staking

Na het bekendmaken van het nieuws hebben de werknemers van Saint-Gobain Sekurit de weg voor de fabriek bezet. "De werknemers hebben hun emotie en hun slecht humeur de vrije loop gelaten en blokkeren de weg voor de fabriek", zegt Alain Antoine, permanent secretaris van de christelijke bediendenbond CNE. De politie is ter plaatse.

Vandaag en morgen zal er niet gewerkt worden. De werknemers hebben een 24-urenstaking aangekondigd vanaf 6 uur morgenvroeg. Het werk zal woensdagochtend hernomen worden. Morgenochtend zal er ook betoogd worden aan het rondpunt van Basse-Sambre.

De volgende vergadering met de directie zal plaatsvinden op 16 april. De eerste fase van de procedure Renault zou moeten worden afgesloten op 3 mei. "Wij zullen aan de directie vragen of het mogelijk is een minimale activiteit te behouden", zegt een afgevaardigde van de FGTB.
 

Wallonië, het venster van Europa

Glas wordt al sinds de 15e eeuw in Wallonië geproduceerd en was lange tijd naast kolen en staal de derde pijler van de Waalse industrie. In 1900 werkten er nog 33.000 mensen in die tak, nu zijn het er nog enkele duizenden, vooral in Namen, Luik en Henegouwen.

Toch produceert Wallonië nog altijd 90 procent van alle glas in ons land en is het gewest de tweede producent van vensterglas in Europa. Alles samen is dat glas goed voor een omzet van 2,8 miljard euro, waarvan 2,4 miljard bestemd is voor de uitvoer. Er zijn twee grote bedrijven actief: het Japanse concern AGC en de Franse tegenhanger Saint-Gobain, dat ook eigenaar is van autoruitenproducent Sekurit.

Net als elders in Europa ondervindt het Waalse glas problemen zoals de terugval van grote afnemers zoals de auto-industrie en de bouw, en de scherpe concurrentie van goedkope producenten uit Azië.