TNT Express schrapt geen banen in Luik

TNT Express is van plan om de komende drie jaar ongeveer 4.000 banen te schrappen. Volgens de vakbonden zou dat evenwel geen gevolgen hebben voor de luchthaven van Bierset nabij Luik. Daar werken 2.200 mensen voor TNT.

Vanavond had een ondernemingsraad moeten doorgaan in Luik, maar die werd afgeblazen. Na overleg konden de vakbonden meedelen dat de directie geen nieuwe informatie had, waardoor de vergadering overbodig was.

Dat betekent dus dat er in Luik geen banen zouden geschrapt worden. Volgens de bonden zou TNT zelfs 70 miljoen euro investeren in de vestiging in Luik. Daar werken 2.200 mensen voor TNT Express, waarvan 1.500 direct voor het bedrijf. De anderen werken voor de luchtvaartmaatschappij TNT Airways of in een distributiecentrum.

De luchthaven van Bierset is de Europese draaischijf voor TNT. Eerder op de dag had de Nederlandse pakjesbezorger meegedeeld dat die 4.000 banen zou schrappen. TNT wil zich vooral richten op de Europese activiteiten en die in Brazilië en China zouden verkocht worden. 

TNT moet alleen verder zonder UPS

TNT Express moet opnieuw een businessplan uitwerken nadat de Europese Commissie eerder een overnamepoging door de Amerikaanse tegenhanger UPS had geblokkeerd. 

De reorganisatie kost TNT de komende drie jaar wellicht ongeveer 150 miljoen euro. In 2015 moet de bezuinigingsronde 220 miljoen euro aan besparingen hebben opgeleverd. Volgens TNT blijft de economische toekomst echter de komende jaren onzeker. Als de omstandigheden in Europa normaliseren, moet het mogelijk zijn de omzet in de periode tot en met 2015 met ongeveer twee procent te laten groeien, aldus het bedrijf.