VN veroordeelt coup Centraal-Afrikaanse Republiek

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon veroordeelt de machtsovername door de Seleka-rebellen in de Centraal-Afrikaanse Republiek en uit zijn bezorgdheid over schendingen van de mensenrechten. Hij roept op tot een snel herstel van de orde in Bangui en vraagt dat het vredesakkoord van januari wordt gerespecteerd. De Afrikaanse Unie heeft de Centraal-Afrikaanse Republiek geschorst.

Gisteren hebben de Seleka-rebellen Bangui ingenomen, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek. President François Bozizé bevindt zich naar verluidt in buurland Kameroen. In de straten van Bangui heerst chaos en wordt geplunderd, zowel door burgers als door rebellen. 

Er zijn ook berichten over plunderingen van VN-gebouwen. Ban Ki-moon herinnert de nieuwe machthebbers eraan dat ze de veiligheid van het personeel van de Verenigde Naties in Bangui moeten garanderen. 

Bij de inname van Bangui zijn ook 13 Zuid-Afrikaanse soldaten gedood. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma bevestigd. 27 andere Zuid-Afrikanen raakten gewond. Zuid-Afrika heeft minstens 400 soldaten ter plaatse. Ze maken deel uit van een vredesmacht die naar het land is gestuurd na het vredesakkoord tussen president Bozizé en de rebellen in januari.

Eind vorige week hebben de rebellen de wapens weer opgenomen omdat Bozizé volgens hen de bepalingen van het vredesakkoord van januari niet respecteerde.

Michel Djotodia is nieuwe sterke man

Nu Bozizé definitief van het toneel in Bangui verdwenen lijkt, heeft Seleka-leider Michel Djotodia (foto) het nu voor het zeggen. Hij heeft al duidelijk gemaakt dat hij premier Nicolas Tiangaye laat aanblijven, die regeringsleider is geworden na het vredesakkoord van januari.

De nieuwe sterke man van de Centraal-Afrikaanse Republiek is een voormalig diplomaat en staat bekend als ambitieus. In het verleden was hij onder meer consul voor zijn land in Darfoer, waar hij contacten onderhield met de rebellen.

De laatste 8 jaar was Djotodia een van de leiders van Seleka. In januari maakte hij deel uit van de delegatie die een vredesakkoord sloot met de inmiddels afgezette president Bozizé.

AP2013