VS draagt gevangenis Bagram over aan Afghanen

In Afghanistan heeft het Amerikaanse leger de gevangenis van Bagram volledig overgedragen aan de Afghaanse autoriteiten. De gevangenis was de laatste instelling die nog gedeeltelijk onder Amerikaans toezicht stond.

De overdacht "vormt een belangrijk onderdeel van de transfer van de veiligheid aan de Afghaanse ordestrijdkrachten", zei generaal Joseph Dunford, de bevelhebber van de Amerikaanse en de NAVO-troepen in het land.

De Amerikanen hadden in september vorig jaar de verantwoordelijkheid van het grootste deel van de gevangenen al in handen gegeven van de Afghanen, maar ze hielden zelf nog toezicht op een vijftigtal gevangenen die ze als gevaarlijk beschouwden, mochten ze weer op vrije voeten komen.

De overdracht had al enkele weken geleden moeten plaatsvinden, maar werd op het laatste ogenblik uitgesteld na uitspraken van de Afghaanse president Hamid Karzai als zouden er onschuldigen zijn bij de gevangenen onder Amerikaans toezicht. Er is nu afgesproken dat geen van de betrokkenen vrij zal komen zonder dat zijn zaak grondig onderzocht is.

De gevangenis van Bagram, bijgenaamd het "Afghaanse Guantanamo", had een slechte reputatie toen ze nog onder controle van de Amerikanen was. Afghaanse onderzoekers beschuldigden in januari van vorig jaar de Amerikanen ervan gevangenen te folteren, vast te houden zonder bewijs en te onderwerpen aan vernederende fouilleringen. Het Amerikaanse leger heeft die beschuldiging altijd ontkend en zegt dat het de Afghaanse Mensenrechtencommissie de zaak heeft laten onderzoeken.

In februari vorig jaar was er ook nog veel commotie nadat Amerikaanse soldaten korans die in beslag genomen waren bij gevangenen verbrand hadden. Volgens de Amerikanen gebeurde dat niet met opzet, maar het incident leidde tot dagen van protest en aanslagen op Amerikaanse doelwitten in het land.