"Btw-verhoging beïnvloedt consumentenvertrouwen"

De SP.A is geen voorstander van een btw-verhoging om het begrotingstekort onder controle te krijgen. Dat heeft staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) gezegd bij de start van nieuw begrotingsoverleg. Hij vreest voor het consumentenvertrouwen.

Een btw-verhoging van 21 naar 22 procent en van 12 naar 13 procent is een van de mogelijkheden voor de overheid  om aan geld te geraken. "Het spreekt voor zich dat sommige dingen zeer moeilijk zijn", vindt Crombez, "en een btw-verhoging is iets dat een impact heeft op het consumentenvertrouwen, wat nu ook heel delicaat is."

Crombez denkt aan het grotere plaatje. "We maken niet alleen een begroting, maar we zitten in een periode waarbij de economie het heel moeilijk heeft."

Met EU-commissaris voor Monetaire en Economische Zaken Olli Rehn heeft de regering afgesproken dat ze dit jaar voor 1,5 miljard euro structureel moet besparen. Er is wel niet langer sprake van een tekort van maximaal 2,15 procent.

Volgens MR-vicepremier Didier Reynders kan het begrotingstekort nu maximaal oplopen tot een kleine 2,5 procent. Hij wil vooral besparen door bijvoorbeeld een aanwervingsstop op de verschillende overheidsdepartementen.