"Kapitaalrestricties in Cyprus duren nog weken"

Volgens de regering blijven de beperkingen op het kapitaalverkeer in Cyprus nog enkele weken van kracht. Intussen is een begin gemaakt met de hervorming van de financiële sector in het land.
AP2006

Gisteren kondigde president Nicos Anastasiades aan dat er tijdelijke beperkingen komen op het kapitaalverkeer in zijn land. Dat moet kapitaalvlucht vermijden en ertoe leiden dat het morgenochtend niet tot een chaos komt als de banken na meer dan een week opnieuw de deuren openen.

Volgens minister van Financiën Michaelis Sarris (links) zullen die kapitaalrestricties nog enkele weken van kracht blijven. Op die manier wil de regering vermijden dat de Cypriotische banken leeggemaakt worden en het geld naar het buitenland verdwijnt.

De restricties zouden vooral gelden voor de Bank of Cyprus, de grootste bank van het eiland. Voor de kleinere banken zouden die beperkingen veel soepeler worden toegepast. De beperkingen zijn hoe dan ook tijdelijk, want ze gaan in tegen het vrij verkeer van kapitaal in de Europese Unie.

Intussen heeft minister Sarris opnieuw bevestigd dat Cyprus in de eurozone blijft. "Onze plek is in Europa, onze plek is in de eurozone en we zullen alles doen om daar te blijven", aldus de minister.

AP2013

"Grote kuis" bij de banken is gestart

Intussen is een begin gemaakt met de hervorming van de zieltogende financiële sector op Cyprus. Andreas Artemis, de voorzitter van de Bank of Cyprus, heeft vandaag zijn ontslag ingediend. Hij trekt zijn conclusies na het debacle waarbij de grootste bank van Cyprus ei zo na ten onder ging.

Artemis is de eerste topfiguur die opstapt na de recente crisis. De centrale bank heeft nu een beheerder benoemd die de hervorming van de Bank of Cyprus in goede banen moet leiden. De slechte delen van die bank zullen worden afgesplitst. De goede onderdelen blijven en worden aangevuld met de spaarders tot 100.000 van de failliete Laiki Bank. Het andere geld van Laiki zal gebruikt worden om het kapitaal van de Bank of Cyprus aan te dikken.

Gisteren was al een beheerder benoemd voor Laiki. Die moet de bank ontmantelen en de klanten overboeken naar de Bank of Cyprus. Grote spaartegoeden van boven de 100.000 euro bij Laiki zouden een bijdrage van 30% moeten leveren om de schulden van die bank of te betalen en Bank of Cyprus te herkapitaliseren.

De Griekse Bank of Piraeus gaat de Griekse filialen van Bank of Cyprus, Laiki en Hellenic Bank overnemen. Op die manier ontsnappen die filialen aan de beperkingen op de banken in Cyprus.