"Kroatië is helemaal klaar voor EU-toetreding"

Volgens Europees commissaris voor Uitbreiding Stefan Füle staat niks de toetreding van Kroatië tot de EU nog in de weg. Dat zei hij na lezing van het laatste rapport over de Kroatische voorbereidingen op de toetreding. Het Balkanland wordt op 1 juli de 28e lidstaat.
AP2012

In 2003 diende Kroatië een aanvraag tot EU-lidmaatschap in. Zes jaar later waren de onderhandelingen daarover afgerond en kon het toetredingsverdrag worden ondertekend. De officiële toetreding tot de EU volgt op 1 juli 2013.

Na het laatste rapport over de voorbereidingen die het land neemt te hebben doorgenomen, heeft Europees commissaris voor Uitbreiding Stefan Füle besloten dat niks die toetreding nog in de weg staat. Aanvankelijk had Kroatië op vlak van fraudebestrijding nog werk voor de boeg maar ook dat probleem is van de baan dankzij een actieplan.

Volgens Füle is Kroatië een succes voor de uitbreidingspolitiek van de EU. "Het is een bewijs van de geloofwaardigheid van het beleid. Als een kandidaat-lidstaat alle criteria en engagementen nakomt, geeft de EU invulling aan het perspectief op lidmaatschap."