"O mijn god, dankjewel. Ik ben overweldigd"

De Argentijnse kinderboekenschrijfster en illustratrice Isol heeft de Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) gewonnen. De prestigieuze prijs voor kinder- en jeugdliteratuur is goed voor een geldbedrag van 5 miljoen Zweedse kronen of net geen 600.000 euro.

De Argentijnse Isol volgt de Nederlandse jeugdauteur Guus Kuijer op als laureaat van de ALMA. "O mijn god, dankjewel. Ik ben helemaal overweldigd", reageerde de slaperige Isol toen ze wakker werd gebeld met het goede nieuws door juryvoorzitter Larry Lempert.

De ALMA werd in 2003 voor het eerst uitgereikt. De prijs gaat naar iemand die de geest van Astrid Lidgren (1907- 2002) wereldwijd promoot. Astrid Lindgren is bekend van onder meer "Pipi Langkous", "Ronja de roversdochter" en "De gebroeders Leeuwenhart".

Isol is de artiestennaam van Marisol Misenta uit Buenos Aires. Ze werd eerder al genomineerd voor de Astrid Lindgren Memorial Award. Haar werk is in verschillende talen vertaald en werd uitgegeven in onder meer Argentinië, Mexico, Spanje, Amerika en Zwitserland. De kunstenares maakte ook carrière als zangeres in de groep Entre Rios, waarmee ze drie albums maakte.