"Zware recessie en hoge werkloosheid in Cyprus"

De Cypriotische minister van Arbeid, Harris Georgiades, voorspelt dat zijn land een zware recessie zal doormaken en dat de werkloosheid fors zal stijgen door het Europese reddingsplan. De restricties op kapitaalbewegingen blijven wellicht nog enkele weken van kracht.

"We zullen een erg moeilijke periode doormaken. Deze corrigerende ingreep van het bankensysteem zal de productieve sectoren van de economie in grote moeilijkheden storten. We verwachten een diepe recessie en een stijgende werkloosheid", aldus Georgiades.

Het reddingsplan voor Cyprus bevat volgens de minister "moeilijke en pijnlijke beslissingen". "De eurogroep vraagt ons om alle onevenwichten van onze economie in één keer te corrigeren. Dat zal tot problemen leiden voor de burgers en de bedrijven van Cyprus."

Probleem is wel dat de uit zijn voegen barstende financiële sector in Cyprus door het plan afgeslankt zal worden. Die sector is zeven keer zo groot dan de rest van de economie en die ingreep zal dus grote gevolgen hebben en erg voelbaar zijn voor Cyprus. Het opdoeken van de gezonken Laiki Bank zou alleen al duizenden banen kosten.