Akkoord bij staalbedrijf NLMK, wachten op Duferco

De werknemers van het staalbedrijf NLMK in La Louvière gaan akkoord met een herstructurering van het bedrijf. Bij het zusterbedrijf Duferco op dezelfde site groeien er twijfels over het voortbestaan.

Eind vorig jaar hadden NLMK en Duferco, die samen een site uitbaten in La Louvière, fors banenverlies aangekondigd. Dat was de zoveelste klap voor de industrie en de werkgelegenheid in Wallonië.

Bij NLMK was eerder een protocolakkoord gesloten tussen de directie en de vakbonden en dat akkoord is nu goedgekeurd door een grote meerderheid van de werknemers.

Het aantal banen zou verlaagd worden van 604 tot 536 en dat is minder dan eerst was gemeld. Ook belooft de Russische eigenaar om de volgende vijf jaar 62 miljoen euro te investeren in de fabriek.

Bij het Zwitserse Duferco, dat op dezelfde site een fabriek heeft, zijn ze nog niet zo ver. Er is een plan waarbij 262 van de 444 banen behouden zouden blijven, maar de vakbonden vrezen dat Duferco de hele vestiging zou willen sluiten. Vanmiddag was er daarover overleg met de directie, maar het is nog niet duidelijk wat dat heeft opgeleverd.

De fabrieken van NLMK en Duferco in La Louvière zijn wat er nog rest van de Usines Gustave Boël, ooit een van de kroonjuwelen van de Waalse staalindustrie in Henegouwen. Via een overname door het Nederlandse Hoogovens is de fabriek in handen gekomen van Duferco en nu dus ook van NLMK.