België heeft op één na hoogste loonkost in EU

De Belgische loonkost is bij de hoogste van Europa. Dat wordt nog eens bevestigd door een studie van het Duitste statistisch bureau. Een uur loon kostte de Belgische werkgever vorig jaar 40,4 euro. Enkel in Zweden is de loonkost nog hoger.

Volgens de studie van de Statistischen Bundesamt over de lonen in de privésector steeg de uurloonkost in België met 2,9 procent in vergelijking met 2011. Dat is meer dan de gemiddelde stijging van 2,1 procent in de EU. Ook in de buurlanden stegen de lonen minder snel: 2,8 procent in Duitsland, 0,7 procent in Nederland en 1,9 procent in Frankrijk.

De uurloonkost in Zweden bedroeg in 2012 41,9 euro, aldus de studie. Na België komen Denemarken (39,50 euro), Frankrijk (34,9 euro), Luxemburg (34,4 euro), Nederland en Finland (beiden 31,3 euro). Pas op plaats acht komt Duitsland: 31 euro. Het gemiddelde in de EU-27 bedroeg 23,5 euro, in de eurozone 28,2 euro.

Goedkoopste landen zijn Bulgarije (3,7 euro) en Roemenië (4,5 euro).

Wordt naar de kostprijs in de industrie - belangrijk voor de internationale concurrentie - gekeken, staat België ook op de tweede plaats, na Zweden. De uurloonkost in de Belgische industrie bedraagt 41,9 euro, tegen 35,2 euro in Duitsland, 33,7 euro in Nederland en 36,3 euro in Frankrijk.

In België wordt op 100 euro brutoloon door de werkgever 47 euro bijkomende kosten betaald. Het gaat voornamelijk om sociale bijdragen. Enkel in Zweden en Frankrijk is dat meer: respectievelijk 51 euro en 50 euro. In Duitsland gaat het om 27 euro.