Belgische belastingen blijven hoog

De belastingdruk voor wie werkt in ons land blijft bij de hoogste ter wereld. Dat blijkt uit een nieuwe rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Ten opzichte van 2000 is de belastingdruk wel gedaald.

Onder belastingdruk verstaat de OESO de belastingen en sociale bijdragen die werknemer en werkgever betalen op het loon. Uit het rapport blijkt dat een alleenstaande werknemer zonder kinderen in ons land 56 procent belastingen betaalt, dat is het hoogste cijfer van de 34 onderzochte landen. Frankrijk, Duitsland en Hongarije volgen met een fiscale druk van rond de 50 procent.

Voor andere gezinsvormen liggen de cijfers heel wat lager, maar ook hier zit België bij het koppeloton.

  • Een alleenstaande ouder met twee kinderen betaalt 36,9 procent belastingen
  • Een éénverdienersgezin met twee kinderen betaalt  41,4 procent belastingen
  • Een tweeverdienersgezin met twee kinderen betaalt 49 procent belastingen

 

Gemiddeld voor alle OESO-leden is de belastingdruk in 2012 met 0,1 procent gestegen. In België ging ze met 0,04 procent omlaag. Opvallend is ook dat volgens de rekenwijze van de OESO de belastingdruk in ons land ten opzichte van het jaar 2000 met 1,1 procent (alleenstaande) tot 1,9 procent (tweeverdieners) gedaald is. Voor een alleenstaande met twee kinderen ging de druk met 0,6 procent omhoog.

Het volledige rapport kan u hier vinden.