Bosco Ntaganda verschijnt voor zijn rechters

In Den Haag is de Congolees-Rwandese krijgsheer Bosco Ntaganda voor het eerst verschenen voor het Internationaal Strafhof. Vorige week had hij zich verrassend overgegeven op de VS-ambassade in de Rwandese hoofdstad Kigali, waarop hij werd overgedragen aan het Strafhof. Hij pleit onschuldig.
AP2013

Ntaganda wordt beschouwd als een van de hoofdfiguren van de laatste jaren in de burgeroorlog in Oost-Congo. Hij wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden, waaronder aanzetten tot verkrachting en ronselen van kindsoldaten. Tijdens de eerste zitting van de rechtbank wordt het verloop van het proces tegen hem bepaald en wordt nagegaan of het bewijsmateriaal tegen hem voldoende zwaar weegt.

Op de eerste zitting zei hij dat hij onschuldig pleit. De rechter onderbrak hem en wees hem erop dat hij dit nu niet hoefde kenbaar te maken.

Ntanganda is een etnische Tutsi die lange tijd in Rwanda heeft gewoond, maar vooral naam heeft gemaakt tijdens het conflict in het oosten van Congo. "The Terminator" - zoals hij ook wel wordt genoemd - stond nu eens aan het hoofd van een rebellenbeweging, dan weer was hij generaal in het Congolese regeringsleger.

Mogelijk was Ntaganda wat geïsoleerd geraakt nadat zijn M23-rebellenbeweging was uiteengevallen en genoot hij niet langer de steun van oude bondgenoot Rwanda.

AP2013

Meest gelezen