Bpost zou nog voor de zomer naar de beurs gaan

In juni zou onze post, Bpost genoemd, naar de beurs Euronext Brussel gaan. De Britse private partner CVC Capital zou een groot pakket van zijn aandelen willen verhandelen. De Belgische staat verkoopt geen aandelen.
BELGA

Volgens de kranten De Tijd en L'Echo zou een kwart tot 30% van de aandelen van Bpost naar de beurs gaan. Dat zou de Britse private aandeelhouder, het private equityfonds CVC Capital van plan zijn.

CVC zou niet alle aandelen verkopen, tenminste nu nog niet. Een volledige uitstap uit Bpost zou echter binnen een jaar wel overwogen worden. De beursgang zou CVC ergens tussen de 550 en 900 miljoen euro kunnen opleveren. De waarde van Bpost wordt geschat ergens tussen de 2,4 en de 3 miljard euro.

Voor er sprake is van een beursgang, zal Bpost nog 200 miljoen euro cash uitkeren aan de twee aandeelhouders, dat zijn CVC en de Belgische overheid. De staat zou niet deelnemen aan de beursgang en dus de helft van de aandelen van Bpost behouden.

In april moet de Europese Commissie beslissen of ze de vijfde beheersoverenkomst voor Bpost goedkeurt of niet. Als dat lukt, en volgens analisten is er veel kans toe, kan een beursgang in juni al plaatsvinden.

Bpost is privaat en publiek

De Post van weleer heeft de voorbije jaren een gedaanteverwisseling ondergaan. In 2005 werden het Britse investeringsfonds CVC Capital en de Deense post als aandeelhouder binnengehaald.

CVC kocht de Denen in 2009 uit en bezit nu 50% min een aandeel. De rest, dus een klelne meerderheid, bleef in handen van de Belgische overheid. Intussen is Bpost -zoals De Post nu heet- gemoderniseerd en afgeslankt van 40.000 tot iets meer dan 26.000 werknemers.

Het zou gaan om de eerste grote beursgang in Brussel in drie jaar en de zesde grootste in de geschiedenis van de beurs. Enkel Belgacom, Interbrew, Telenet, Dexia en Agfa-Gevaert haalden bij hun beursgang meer geld op.