China en Brazilië deels uit de dollarzone

Op de BRICS-top in Zuid-Afrika hebben China en Brazilië een overeenkomst gesloten om een groot deel van hun onderlinge handel voortaan in de eigen munten uit te voeren en niet langer in dollars.
AP2011

De overeenkomst werd ondertekend vlak voor het begin van de BRICS-top in de Zuid-Afrikaanse stad Durban. Concreet willen China en Brazilië voortaan voor 30 miljard euro onderlinge handel in hun eigen munten, de yuan en de real. In totaal bedraagt de bilaterale handel tussen die landen ongeveer 75 miljard euro.

Concreet laten China en Brazilië voor hun handel de dollarzone dus deels liggen. Nochtans is de dollar nog altijd de munt bij uitstek voor de internationale handel, maar dat stoort die twee opkomende landen nogal. Hoe dat nu precies in zijn werk moet gaan, is niet duidelijk, want de Chinese yuan is niet vrij verhandelbaar.

Nog op de BRICS-top hebben de vijf deelnemende landen beslist om een gemeenschappelijke investeringsbank met een beginkapitaal van 50 miljard dollar op te richten. Dat moet infrastructuurwerken, onder meer in Afrika, financieren.

Een nieuw groot handelsblok?

De term BRIC werd in 1991 gelanceerd door Jim O'Neill, toen voorzitter van de zakenbank Goldman Sachs, om de vier opkomende economische machten Brazilië, Rusland, India en China te omschrijven. Sindsdien is daar de S van South Africa aan toegevoegd.

De BRICS zijn goed voor 21% van de wereldhandel en 43% van de bevolking van de wereld. Samen bezitten ze 4.400 miljard dollar aan financiële reserves. In de praktijk komt veel van dat gewicht uit China en Brazilië, de twee belangrijkste staten van het vijftal.

Samen willen de BRICS een tegengewicht vormen voor de westerse economische invloed in de wereld, onder meer in het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank.