De SP.A stapt af van het hoofddoekenverbod

In de nieuwe SP.A-beginselverklaring zetten de socialisten zich af tegen het verbod om in openbare functies een hoofddoek te dragen. Dat heeft De Standaard vernomen. De nieuwe beginselverklaring wordt morgen bekendgemaakt en past in de aanloop naar een vernieuwingscongres dat in de loop van juni gepland is. Groen reageert tevreden.
Yasmine Kherbache heeft het gedeelte over diversiteit opgesteld.

Wat er juist staat in de beginselverklaring van de SP.A, wordt morgen bekendgemaakt. Maar De Standaard pakt nu alvast uit met het nieuws dat de partij de hoofddoek wil toelaten op het werk. Over dat hoofddoekenverbod was de partij in het verleden nogal dubbelzinnig. De gewezen burgemeester van Antwerpen Patrick Janssens voerde het in in zijn stad. Anderen, zoals Daniël Termont in Gent, wezen het idee resoluut af.

Bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen zou het symbooldossier bovendien heel wat kiezers van de SP.A hebben doen overlopen naar Groen en PvdA. De Antwerpse SP.A-afdeling, die nu in de oppositie zit, veranderde onlangs het geweer van schouder. Onder leiding van gemeenteraadslid Yasmine Kherbache werd beslist om een standpunt in te nemen tegen het hoofddoekenverbod. Dat Antwerpse standpunt is dus ook overgenomen in de nieuwe beginselverklaring.

Kherbache schreef het gedeelte over diversiteit. Volgens haar is een verbod niet langer verdedigbaar in de huidige multiculturele maatschappij. "In plaats van de verschillen te verstoppen, leren we beter manieren om ermee om te gaan. In die zin is het logischer om voor bepaalde functies te vertellen wat we willen, in plaats van een lange lijst op te stellen van wat we niet willen."

Lier gaat net controles uitvoeren op hoofddoekenverbod

In Lier geldt al jaren een hoofddoekenverbod voor het stadspersoneel dat contact heeft met bewoners, maar de stad gaat voortaan echt controleren of iedereen zich aan het verbod houdt. Dat is beslist na een klacht van Vlaams Belang over een vrouw met hoofddoek in de buitenschoolse kinderopvang.

"De ambtenaren van de stad die daar problemen mee hebben, zullen dan moeten vertrekken. Hoewel wij voor hen ook nog altijd een mogelijkheid openlaten waarbij ze niet meer in regelmatig contact komen met klanten en op dat moment is uiteraard dit reglement op hen niet van toepassing", zegt burgemeester Frank Bogaerts (N-VA). In Lier is een coalitie van N-VA en Open VLD aan de macht. SP.A-Groen zit er in de oppositie.

"Goede zaak voor samenleving"

Groen-voorzitter Wouter Van Besien noemt de koerswijzing van de SP.A in verband met de hoofddoeken "een goede zaak voor de Vlaamse samenleving".

Hij wacht nu op de andere partijen. "Mij is het onduidelijk hoe Open Vld en CD&V het hoofddoekenverbod kunnen blijven verdedigen", zegt hij.

"Het inzicht groeit dat multiculturaliteit en de aanwezigheid van verschillende religies in onze samenleving de normaalste zaak van de wereld is", vindt Van Besien. "Meer en meer mensen vinden dat er moet gezocht worden naar respectvolle manier van samenleven, in plaats van naar een kille en verkeerd begrepen neutraliteit. Die evolutie in de samenleving heeft de sp.a nu opgepikt en dat is een goede zaak."