Deepsea Challenger krijgt een tweede leven

De Canadese regisseur James Cameron schenkt het vaartuig waarmee hij een jaar geleden naar het diepst bekende punt in de oceaan dook, aan de wetenschap. "Ik had de Deepsea Challenger graag zelf operationeel gehouden, maar gebrek aan fondsen belet me om nog nieuwe missies te ondernemen", zegt Cameron enigszins met pijn in het hart.
Deepsea Challenger

Vandaag is het precies een jaar geleden dat de Canadese filmmaker en regisseur James Cameron naar de Challenger Deep dook, een kloof in de Marianentrog in de Stille Oceaan, voor de kust van het Amerikaanse eiland Guam. De Challenger Deep is met 11.000 meter het diepste punt tot dusver bekend in de oceanen. De duik was een hele onderneming die jarenlang minutieus voorbereid werd én waarvoor een speciale duikboot gebouwd werd.

Cameron liet samen met National Geographic en het Amerikaanse ruimtelab JPL de Deepsea Challenger bouwen, een tuig dat de enorme druk op 11.000 meter diepte (1.030 kilogram per vierkante centimeter) goed kon weerstaan en dat uitgerust was met camera's allerhande. De Deepsea Challenger had twee uur nodig om af te dalen in de Challenger Deep. Cameron, die alleen geprangd zat in een piepkleine cabine, maakte vervolgens zes uur lang beelden van de oceaanbodem.

Cameron heeft nu bekendgemaakt dat hij de Deepsea Challenger overmaakt aan de wetenschap, meer bepaald aan het Woods Hole Oceanographic Institution in de Amerikaanse staat Massachusetts, een van de belangrijkste onderzoekscentra ter wereld gewijd aan oceaanwetenschappen. "Hiermee geef ik de Deepsea Challenger een tweede leven", aldus Cameron. "Ik had hem graag operationeel gehouden, maar fondsen zijn zo schaars dat het onmogelijk is om een nieuwe duik te ondernemen."

Wetenschappers van Woods Hole zullen samenwerken met Cameron en zijn team om hun technologische inzichten te gebruiken voor nieuwe toepassingen voor onderwateronderzoek. Daarnaast zullen componenten van de Deepsea Challenger worden gebruikt om de eigen vaartuigen van Woods Hole beter uit te rusten. Zo zullen de lichten en camera's geïnstalleerd worden op de Nereus, een onbemande duikboot die ook al in de Marianenkloof gedoken is. In een volgende fase willen ze nagaan of de duikboot van Cameron inzetbaar is voor hun eigen missies.