Gebrekkige hygiëne in 1 op de 4 eetkraampjes

Een op de vier kraampjes die op grote evenementen en festivals voedsel verkopen, is niet in orde met de voedselhygiëne. Dat blijkt uit een onderzoek van de consumentenorganisatie Test-Aankoop.

Test-Aankoop trok tussen juni (Ducasse in Bergen) en december 2012 (kerstmarkt Brussel) naar 20 evenementen en kocht 64 voedingsmiddelen aan eetkraampjes.

Drie vierde van de gecontroleerde eettenten was in orde. Bij de overige kraampjes werden wel te grote hoeveelheden bacteriën gemeten die wijzen op een gebrekkige hygiëne. In 10 procent van de gevallen waren de hygiënepraktijken erg slecht. Ook een correcte bewaar- en/of kerntemperatuur van de voeding bleek wel eens een probleem te vormen.

Dramatisch zijn die resultaten niet, aldus Test-Aankoop, dat slechts in één staal sporen vond van een ziekteverwekkende bacterie. Om de hygiëne te verbeteren stelt de consumentenorganisatie voor om opleidingen te organiseren voor de verkopers.

"In alle eetkraampjes moet een attest hangen van het voedselagentschap. Nu in de praktijk blijkt dat men daardoor nog niet de hygiënemaatregelen kent, pleiten we om een korte opleiding te koppelen aan die registratie", zegt Ivo Mechels (foto) van Test-Aankoop.

Test-Aankoop stelt dat consumenten er goed aan doen om hun ogen de kost te geven vooraleer ze aan een eettent iets kopen. Een blik op het personeel, op het kraam en op het keukengerei is al een goede eerste indicatie van de hygiëne van de voeding. Andere aandachtspunten zijn een scheiding tussen voeding en klanten, de aanblik van de voedingsmiddelen, de eventueel weergegeven temperatuur en de plaatsing van machines.