Grondwet opgeschort in Centraal-Afrikaanse Republiek

De rebellenleider Michel Djotodia, die zichzelf benoemd heeft tot president van de Centraal-Afrikaanse Republiek na de vlucht van president François Bozizé, heeft de grondwet opgeschort. Hij zal "tijdens de overgangsfase van het land" regeren per decreet. Dat heeft hij gisteren gezegd.
Een zwaarbewapende rebel staat op wacht voor de residentie van de president in Bangui.

"Ik acht het noodzakelijk om de grondwet van 27 november 2004 op te schorten, alsook de regering te ontbinden. Tijdens deze periode van overgang, die ons tot vrije, geloofwaardige en transparante verkiezingen zal brengen, maak ik een wetgeving van decreten", aldus Djotodia. De overgangsperiode zou drie jaar duren.

De Seleka-rebellen van Djotodia hebben zondag de hoofdstad Bangui ingenomen en president François Bozizé verdreven. Die is gevlucht naar het buurland Kameroen.Volgens de rebellen kwam Bozizé de vredesakkoorden van Libreville niet na.

Djotodia heeft verklaard dat hij de akkoorden wel wil eerbiedigen. Hij wil premier Nicolas Tiangaye opnieuw aanstellen aan het hoofd van een regering van nationale eenheid. Volgens de vredesakkoorden moet er een dergelijke regering komen. 

Intussen heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties de staatsgreep en het geweld in Bangui scherp veroordeeld.