Helft van alle geneesmiddelen wordt goedkoper

Vanaf volgende week maandag wordt de helft van de geneesmiddelen goedkoper. De regering heeft de farmaceutische sector een prijsdaling opgelegd, die ingaat op 1 april. Onder meer verschillende geneesmiddelen voor de behandeling van chronische ziekten worden goedkoper. Het Vlaams Patiëntenplatform is tevreden.

2.500 geneesmiddelen worden vanaf maandag goedkoper, sommige zelfs tot 70 procent. De regering heeft de farmaceutische sector verplicht om de geneesmiddelen goedkoper aan te bieden. "Dat is de enige manier om ze voor iedereen toegankelijk te houden", zegt minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) in de Corelio-kranten.

Het gaat om geneesmiddelen uit alle klassen, zoals behandelingen voor chronische ziektes als diabetes of te hoge cholesterol bijvoorbeeld. Maar ook voor heel wat vaccins, de anticonceptiepil en verschillende soorten antibiotica zal de patiënt minder betalen.

De prijsdalingen zullen voor de patiënten een besparing van in totaal 10 miljoen euro betekenen. Maar ook de overheid, die een bepaald percentage van de prijzen terugstort aan de patiënt, vaart er wel bij. Onkelinx schat de meeropbrengst voor de sociale zekerheid op 89 miljoen euro.

Het Vlaams Patiëntenplatform is tevreden met de maatregel. "We vinden het heel belangrijk dat gezondheidszorg betaalbaar en toegankelijk blijft. Mensen die chronisch ziek zijn, hebben heel hoge kosten wat medicatie betreft. Daarom zijn we heel blij dat de medicatie voor chronisch zieken goedkoper wordt", zegt woordvoerster Ilse Weeghmans.