Het rijk van de "Gallon smashers" is uit

Sinds vorige maand hielden uitbaters van supermarkten hun adem in voor de nieuwste hype genaamd "gallon smashing". Concreet betekende dit dat je zo spectaculair mogelijk op de grond van de supermarkt moest vallen, met een krat melk of fruitsap in je handen. De drie aanstokers kregen wereldwijd navolging, maar de politie deelde dat enthousiasme niet.

Toen de broers Omar, Zayd en hun neef Faysal Khatib samen hun stunt uitvoerden, hadden ze wellicht nooit vermoed dat ze zouden uitgroeien tot een heuse hype. Bleven hun capriolen in enkele plaatselijke supermarkten onopgemerkt, dan zouden ze wellicht nooit aangeklaagd zijn door de autoriteiten in Fairfax County in het noorden van Virginia. "Helaas" voor hen werden de beelden na enkele dagen al miljoenen keer bekeken. Dat leidde tot copycats in de Verenigde Staten, maar ook over de plas in het Verenigd Koninkrijk.

In een poging de hele zaak te laten afkoelen, verwijderden ze hun populaire filmpje van YouTube. (Onderaan kunt u een kopie bekijken) Ook boden ze hun excuses aan. "We voelen er ons niet goed bij. Het had onschuldig moeten blijven, maar het is uit de hand gelopen", zegt Omar. "In de toekomst zullen we ons heel kalm houden."

Ze voegen maar beter de daad bij het woord, want de politie heeft hen nu aangeklaagd voor onder meer vandalisme en het verstoren van de openbare orde. Een zware straf hoeft het drietal echter niet te vrezen, want ze zijn nog minderjarig.

lees ook