Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken neemt ontslag

Giulo Terzi, de minister van Buitenlandse Zaken van Italië, heeft ontslag genomen in het Italiaanse parlement uit solidariteit met de twee Italiaanse militairen die door India vervolgd worden voor moord en uit onvrede met de beslissing van de Italiaanse regering om de twee naar India terug te sturen.

In het parlement drukte de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken zijn onvrede uit met de beslissing van zijn regering: “Ik kan niet langer deel zijn van de regering en ik kondig mijn ontslag aan”, klonk het. “Er werd geen rekening gehouden met mijn bedenkingen om de militairen terug naar India te sturen.”

Aanleiding van het conflict is een incident eind vorig jaar in Indische wateren. Massimiliano Latorre en Salvatore Girone, twee Italiaanse militairen aan boord van een Italiaanse olietanker, openden het vuur op een Indisch schip met volgens hen, piraten aan boord.

Twee Indiërs kwamen daarbij om het leven. Een diplomatieke rel dreigde tussen India en Italië. India wou de twee militairen vervolgen voor moord, omdat het incident gebeurde in zijn territoriale wateren. Eind februari vlogen de twee terug naar Italië om hun stem uit te brengen bij de Italiaanse verkiezingen, met toestemming van India en met de belofte van Italië dat ze teruggestuurd zouden worden.

De Italiaanse regering liet echter weten dat ze in Italië zouden blijven en daar vervolgd zouden worden. India beschuldigde Italië van woordbreuk. Vorige week vrijdag werden de twee alsnog op een vliegtuig naar India gezet, tot groot ongenoegen van Terzi.

Terzi was sinds 2011 minister van Buitenlandse Zaken in de technocratische regering van Mario Monti die binnenkort integraal vervangen wordt als de nieuwe regering gevormd is.