Julia Pierson waakt voortaan over veiligheid van Obama

Voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis wordt een vrouw verantwoordelijk voor de veiligheid van de Amerikaanse president. Barack Obama heeft Julia Pierson aangesteld tot hoofd beveiliging van de Secret Service. Haar wacht een zware taak.

De 53-jarige Pierson volgt Mark Sullivan op, die 7 jaar de Secret Service leidde. Hij ging vorige maand met pensioen. De reputatie van de Secret Service kreeg vorig jaar een forse deuk door een prostitutieschandaal. Agenten die Obama begeleidden tijdens een bezoek aan Colombia, bleken prostituees te hebben meegenomen naar hun hotel.

In totaal bleken 13 agenten betrokken. Sindsdien is het voor de veiligheidsagenten van de president verboden om tien uur voor hun werkshift nog te drinken. Ze mogen ook niemand meebrengen naar hun hotelkamer.

Pierson staat voor de zware taak het imago van de Secret Service weer op te krikken. Zij werkt sinds 1983 bij de Secret Service. Daarvoor was ze politieagente. In een mededeling laat Sullivan weten zijn volste vertrouwen te schenken aan zijn opvolgster.