Myanmar zet licht op groen voor kranten

Myanmar heeft aan zestien mediagroepen de toelating gegeven om vanaf volgende maand kranten te publiceren. Zo komt een einde aan vijf decennia staatsmonopolie op het dagelijkse nieuws.
Vlaams minister-president Kris Peeters is momenteel op economische missie in Myanmar.

Het centrale comité dat de gedrukte media controleert, geeft acht nieuwe mediahuizen de toelating om vanaf 1 april kranten te publiceren, meldt de staatskrant Kyaymon. Dat brengt het totaal op zestien, na acht andere mediagroepen eerder deze maand. Kyaymon is een van de drie staatskranten die sinds 1960 het monopolie op dagelijks nieuws hebben.

Sinds president Thein Sein in 2011 aan de macht kwam, zijn verschillende hervormingen doorgevoerd. Zo is de greep op de binnenlandse media wat gelost en kwam een einde aan de censuur voor publicatie.

De regering was van plan een nieuwe wet in te voeren die de media zou reguleren. De wetgeving werd echter uitgesteld door hevige kritiek uit binnen- en buitenland. De wet zou onder meer onderwerpen zoals de door het leger opgestelde grondwet uit 2008 verbieden.