Nederland test de Fyra opnieuw uit

De Nederlandse Spoorwegen (NS) voeren vanaf vandaag testritten uit met de Fyra, de hogesnelheidstrein tussen Brussel en Amsterdam. Het is de bedoeling om na te gaan of de eerder gemelde storingen verholpen zijn, of dat er nieuwe storingen opgedoken zijn. Dat meldt de NOS.

Eind december vorig jaar werd de "Amsterdammer", de traditionele IC-verbinding tussen Brussel en Amsterdam, vervangen door de hogesnelheidstrein Fyra. Het regende echter incidenten, vooral door technische problemen, en de hogesnelheidstrein werd tijdelijk uit de dienstregeling gehaald.

De NS voert vanaf vandaag testritten uit met de trein. Daarbij worden volgens de NOS zoveel mogelijk storingen "opzettelijk" veroorzaakt. De bedoeling daarvan is om na te gaan of de eerdere problemen opgelost zijn, en of er geen nieuwe storingen ontstaan zijn. De eerste testritten worden uitgevoerd met twee van de negen Fyra-treinen. De andere treinen worden later getest.

De Fyra gaat pas weer echt rijden als dat veilig en zonder storingen kan. Om dat te controleren, heeft de NS een extern bureau gevraagd om de problemen met de trein onafhankelijk te beoordelen. Het gaat om het Britse adviesbureau Mott MacDonald.

Ter vervanging van de Fyra rijdt nu acht keer per dag een IC-trein tussen Brussel en Den Haag.