Nieuw geweld in Myanmar eist zeker 40 levens

Het geweld tussen boeddhisten en moslims in Meiktila, in het centrum van Myanmar, heeft al aan 40 mensen het leven gekost. Dat hebben de officiële media vandaag gemeld. Het geweld heeft zich ondertussen ook uitgebreid naar twee andere steden.
AP2013
Een man loopt door een in de as gelegde islamitische wijk van Meiktila.

Het Myanmarese leger nam zaterdag de controle over in Meiktila, na drie dagen van geweld. De aanleiding voor de ongeregeldheden was een eenvoudige ruzie tussen een islamitische eigenaar van een goudwinkel en boeddhistische klanten woensdag.

Nadat het gerucht verspreid was dat islamieten een boeddhistische monnik gedood hadden, trokken bendes gewapende boeddhisten de moslimwijken in. Ze staken er huizen en winkels in brand en ook vijf moskeeën gingen in de vlammen op.

Volgens omwonenden greep de politie niet of veel te laat in. Zo'n 10.000 mensen, vooral moslims, zijn op de vlucht geslagen voor het geweld. Een aantal van hen heeft zijn toevlucht gezocht in een sportstadion in het centrum van de stad (kleine foto).

Intussen heeft het geweld zich verspreid naar de steden Yamethin, zo'n 60 kilometer van Meiktila, waar een moskee en 50 huizen in de vlammen opgingen, en naar Lewei, verder naar het zuiden, waar eveneens een moskee en verschillende huizen in brand werden gestoken.

AP2013

Rohingya

Verleden jaar kwam het in de noordelijke provincie Rakhine ook al tot geweld tussen boeddhisten en leden van de islamitische Rohingya-minderheid. De Rohingya worden in Myanmar beschouwd als vluchtelingen uit Bangladesh en ze krijgen daarom geen papieren van de overheid zodat ze staatloos zijn.

De moslims in het centrum van Myanmar zijn voornamelijk van Indiase origine en ze worden wel als Myanmarezen beschouwd. Moslims maken zo'n vier procent uit van de bevolking van 60 miljoen in Myanmar maar in Meiktila is zowat een derde van de 100.000 inwoners moslim.

AP2013

Meest gelezen