Noord-Korea richt raketten op de VS

Noord-Korea heeft speciale "strategische" legereenheden opgedragen zich voor te bereiden voor eventuele aanvallen op Amerikaanse basissen in de buurt, op de Amerikaanse eilanden Hawaï en Guam en op het vasteland. Dat heeft het officiële Noord-Koreaanse persagentschap KCNA gemeld. Het bevel is een reactie op vluchten van Amerikaanse B-52-bommenwerpers over Zuid-Korea.
AP2013
Deskundigen zeggen dat de Noord-Koreaanse raketten het Amerikaanse vasteland niet kunnen bereiken.

"Vanaf dit ogenblik plaatst het Opperbevel van het Koreaanse Volksleger alle artillerie-eenheden in het veld, inbegrepen de artillerie voor de lange afstand en de strategische raketeenheden, in de eerste gevechtshouding, met als doelwit alle vijandelijke voorwerpen in de invasie-basissen van de VS op het vasteland, Hawaï en Guam", volgens het persagentschap.

Ondanks de geslaagde lancering van een raket op 12 december vorig jaar, denken deskundigen dat Pyongyang nog lang niet in staat is om een projectiel te lanceren dat de Verenigde Staten kan raken. Ook Hawaï en Guam zouden buiten het bereik liggen van Noord-Koreaanse middellangeafstandsraketten, maar die kunnen wel basissen in Japan en Zuid-Korea treffen.

Het Zuid-Koreaans ministerie van Defensie heeft gezegd dat het geen "ongebruikelijke militaire activiteiten" in het noorden heeft kunnen vaststellen. Zuid-Korea en de VS houden momenteel gezamenlijke oefeningen die nog tot het einde van de maand zullen duren. Het is in het kader van die oefeningen dat Amerikaanse B-52-bommenwerpers boven Zuid-Korea hebben gevlogen.

De spanningen op het Koreaanse schiereiland lopen de laatste tijd hoog op. Na een derde nucleaire test van Pyongyang in februari hebben de Verenigde Naties nieuwe sancties afgekondigd, waarop Noord-Korea de wapenstilstand heeft opgezegd die een einde maakte aan de Koreaanse oorlog, en de VS bedreigd heeft met een kernaanval.

AP2013

Meest gelezen