Proces tegen Amanda Knox moet worden overgedaan

In Italië heeft het Hof van Cassatie de vrijspraak voor de Amerikaanse studente Amanda Knox verbroken. Het proces in beroep moet nu worden overgedaan. Knox, die beschuldigd werd van de moord op een Britse medestudente, trok na haar vrijspraak weer naar VS.

De 25-jarige Amanda Knox werd in 2009 veroordeeld tot 26 jaar cel voor het ombrengen van haar Britse huisgenote Meredith Kercher tijdens een uit de hand gelopen seksspel. Knox zou daarbij hulp hebben gehad van haar ex-vriend Raffaele Sollecito (op kleine foto rechts) en van Rudy Guede. Die kregen respectievelijk 25 en 30 jaar cel.

Het lichaam van de 21-jarige Kercher was halfnaakt en met een doorgesneden keel gevonden in het appartement van de Britse en Knox in Perugia. Kercher en Knox verbleven in Italië als uitwisselingsstudenten. Knox, die in de media de bijnaam "Foxy Knoxy" kreeg, heeft altijd haar onschuld staande gehouden. In 2011 werden zij en Sollecito vrijgesproken in beroep.

Guede bleef als enige schuldige over. Hij geeft toe dat hij aanwezig was op de nacht dat Kercher stierf, maar ontkent dat hij haar vermoord heeft. In beroep werd zijn straf wel verminderd van 30 jaar naar 16 jaar.

De rechter had in beroep geoordeeld dat het DNA van Knox in onvoldoende mate is aangetroffen op het belangrijkste bewijsstuk, een mes, om er conclusies aan te verbinden. Het onderzoek naar de moord had van bij het begin al scherpe kritiek van forensische specialisten gekregen. Er zou onzorgvuldig omgesprongen zijn met de bewijslast.

Er komt nu een nieuw proces tegen Knox en Sollecito. Dat zal plaatsvinden in Firenze. Wanneer het zal beginnen, is nog onduidelijk.

Knox: "Pijnlijk om dit te vernemen"

Knox verliet enkele dagen na haar vrijspraak Italië voor haar thuisland, de VS. Ze verblijft momenteel in Seattle. Meteen na de beslissing van vandaag stuurde ze een persbericht de wereld in. "Het was erg pijnlijk om het nieuws te vernemen dat het Italiaanse gerecht heeft beslist om de zaak te herbekijken, omdat de theorie van de aanklagers over mijn betrokkenheid bij de moord op Meredith al herhaaldelijk helemaal ongegrond en onwaar is gebleken."

"Mijn familie en ik zullen deze juridische strijd voortzetten, zoals we altijd gedaan hebben, met vertrouwen in de waarheid en ons hoofd hoog geheven in het zicht van foute beschuldigingen en onredelijke tegenspoed", zo besluit Knox. De familie van de vermoorde Kercher is wel tevreden dat er een nieuw proces komt.

Knox zal zeer waarschijnlijk verstek laten gaan voor haar proces. Als ze veroordeeld wordt, kan Italië om haar uitlevering vragen, maar het is zeer twijfelachtig dat de VS daarop zal ingaan. Al kan het in theorie, want is er een uitleveringsverdrag tussen beide landen.