Syrische oppositie krijgt zetel bij Arabische Liga

De Syrische Nationale Raad heeft de officiële zetel van Syrië bij de Arabische Liga ingenomen. Vandaag is de jaarlijkse top van de liga in Doha van start gegaan. Toen de Syrische delegatie plaatsnam aan de conferentietafel, weerklonk applaus.

De Arabische Liga had zelf een uitnodiging gestuurd voor de bijeenkomst naar de Raad, in plaats van naar de Syrische president Bashar al-Assad. De zetel van Syrië bij de Liga was vacant sinds het regime van president Bashar al-Assad in november 2011 was geschorst op verzoek van de fundamentalistische golfmonarchieën van de GCC (Gulf Cooperation Council).

De Arabische Liga erkent, net als tientallen landen en internationale organisaties, al langer de coalitie als legitieme vertegenwoordiging van het Syrische volk.

De Syrische Nationale Raad is een coalitie van verschillende Syrische oppositiegroepen die werkt vanuit het buitenland. Het uitvoerend comité van de coalitie bestaat uit elf leden.

De minister-president van de overgangsregering, de Amerikaanse zakenman Ghassan Hitto, en Ahmed Moaz al-Khatib, de ontslagnemende voorzitter van de Syrische Nationale Raad, leiden de delegatie in Doha. De jaarlijkse bijeenkomst duurt twee dagen.

Meest gelezen