Vermoedelijke terrorist neergeschoten op de A8

In Anderlecht heeft de politie wapens en munitie gevonden in een appartementsgebouw in de Hoffelijkheidsstraat. De huiszoeking vond plaats in de woning van een Algerijn van 39 die eerder vandaag door de politie werd doodgeschoten op de A8-snelweg in Aat in Henegouwen.

De politie wou de man arresteren, maar er ontstond een schietpartij waarbij hij werd gedood. De man werd ervan verdacht lid te zijn van een terreurgroep. Hij had heel wat paramilitair materiaal gekocht, waaronder kogelwerende kledij en nachtkijkers. In zijn appartement in Anderlecht zijn een boel wapens, explosieven en militair materieel aangetroffen.

"Eind 2012 had het federaal parket vanuit Frankrijk twee rogatoire commissies ontvangen", zegt Wenke Roggen, woordvoerster van het federaal parket. "Het Franse gerecht en de Franse veiligheidsdiensten verdachten hem van deelname aan terroristische activiteiten. Naar aanleiding van die hulpvragen is zowel een eigen Belgisch onderzoek opgestart als een gemeenschappelijk Frans-Belgisch onderzoeksteam opgericht."

De man was in België ook al in het vizier van het gerecht gekomen voor zijn mogelijke deelname aan terroristische activiteiten, aldus nog het federaal parket. Hij werd ook in verband gebracht met een gewapende overval op restaurant De Pajot in Anderlecht, op 21 maart jongstleden. Minstens twee daders stormden toen het restaurant binnen, bedreigden de zaakvoerders, man en vrouw, en eisten de inhoud van de kluis. Bij de overval werden verschillende schoten gelost, waarvan een kogel de mannelijke zaakvoerder raakte.