VS-Hooggerechtshof buigt zich over homohuwelijk

Het Amerikaanse Hooggerechtshof moet beslissen of het homohuwelijk er al dan niet komt in de Verenigde Staten. Vanaf vandaag moeten de rechters zich uitspreken over een federale wet en een kiezersinitiatief in de staat Californië die het huwelijk definiëren als een verbintenis tussen man en vrouw. Alles wordt getoetst aan de Amerikaanse grondwet.
AP2013

De procedure begint vandaag met een reeks hoorzittingen. Een arrest wordt pas in juni verwacht.

De eerste kwestie die ter sprake komt, is het Californische "Proposition 8". Dat kiezersinitiatief sprak zich uit tégen het homohuwelijk in de westelijke deelstaat en werd door de staat bekrachtigd na een referendum in 2008. Nochtans was het homohuwelijk toen wel toegelaten in Californië en waren er al zo'n 18.000 verbintenissen gesloten. Tegen "Proposition 8" kwam heel wat protest. Een Californische rechter verklaarde het voorstel in 2010 nietig, waardoor de hele zaak nu op de tafel van het Hooggerechtshof komt. 

De tweede kwestie is een federale wet uit 1996 die homokoppels minder rechten geeft dan gehuwde heterokoppels in verband met bijvoorbeeld belastingvoordelen. Volgens een aantal lagere rechtbanken is de wet discriminerend. Het Hooggerechtshof moet nu een finaal oordeel vellen. 

Intussen blijkt uit opiniepeilingen dat almaar meer Amerikanen voorstander zijn van een legalisering van het homohuwelijk. Zelfs in de conservatieve Republikeinse Partij zijn er nu voorstanders, zoals Rob Portman, senator voor Ohio. Die veranderde van mening nadat zijn eigen zoon uit de kast gekomen was.

Vorige week postte de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, die ook genoemd wordt als kandidate voor de Demcoraten bij de presidentsverkiezingen in 2016, nog een filmpje op het internet waarin ze zich uitsprak voor het homohuwelijk.

AP2013