Weer een stuk heide afgebrand op de Veluwe

Op de Veluwe in Nederland heeft vannacht opnieuw een heidebrand gewoed. Net als een dag eerder is de brand uitgebroken in de buurt van Hoog Soeren, ten westen van Apeldoorn. Een gebied zo groot als vier of vijf voetbalvelden is afgebrand, schat de politie.
archieffoto

Tientallen brandweermensen en een dozijn brandweerauto's zijn uitgerukt om het vuur te blussen, zegt een woordvoerder. Na ongeveer 1,5 uur hadden ze de brandhaard onder controle en moest er enkel nog nageblust worden. De brandweer heeft een aantal huizen in de omgeving nat gespoten om te voorkomen dat ze vuur zouden vatten. Evacuaties waren niet nodig. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Uit onderzoek is inmiddels wel gebleken dat de brand van zondagavond waarschijnlijk was aangestoken, zegt de woordvoerder van de politie. Ook die brand wist de brandweer snel te bedwingen door veel mensen en materieel in te zetten.

De hulpdiensten in Gelderland, Overijssel en Utrecht zijn extra alert voor natuurbranden. Door de combinatie van de harde wind en de kou van de afgelopen dagen zijn de bomen en struiken kurkdroog geworden.