Welles-nietes over uitspraken van Dijsselbloem

Jeroen Dijsselbloem, de nieuwe voorzitter van de Eurogroep, neemt slechts gedeeltelijk afstand van zijn uitspraken dat de spaarders mee verantwoordelijk zijn in Cyprus. Hij kreeg veel kritiek wegens een interview in The Wall Street Journal. Luxemburg is opvallend hevig uitgevallen naar "de Duitse hegemonie".
AP2013

In een interview met Reuters en The Wall Street Journal zou Dijsselbloem gezeegd hebben dat het reddingsplan in Cyprus, waarbij eerst de banken en de spaarders geviseerd werden, een voorbeeld (blauwdruk of template) kon zijn voor andere landen. Daarop waren de beurzen gisteren opnieuw gedaald en kregen vooral de bankaandelen klappen.

In het tv-programma "Pauw en Witteman" zei Dijsselbloem dat hij geen spijt heeft van die uitspraken. Hij ontkent dat hij het woord "template" (blauwdruk) heeft gebruikt en zegt dat hij het zelfs niet kent.

Ook hield hij zijn analyse overeind als zou er bij problemen met de banken eerst gekeken worden naar de bank zelf, vervolgens naar de aandeelhouders en obligatiehouders en desnoods naar mensen met een spaartegoed boven het verplicht gegarandeerde bedrag van 100.000 euro.

"Dat is een te verdedigen lijn. Dat vindt de financiële sector niet leuk om te horen, maar problemen moeten we leggen waar ze horen". Dat is volgens Dijsselbloem niet in eerste instantie bij de belastingbetaler, maar bij de partijen die risico's hebben genomen.

Wel zei Dijsselbloem dat Cyprus een uitzonderlijk geval was. Hij ontkende wel dat hij een link heeft gelegd met andere kleine eurolanden met een grote financiële sector en verwacht ook geen paniek als de banken in Cyprus morgenochtend opengaan.

Reuters en The Wall Street Journal zeggen echter dat uit de transcripties van het interview blijkt dat Dijsselbloem wel degelijk het woord "template" heeft gebruikt.

Ook de ECB gromt naar Dijsselbloem

Intussen krijgt Dijsselbloem ook tegenwind vanuit de Europese Centrale Bank (ECB), met name van Benoît Coeure, een van de toplui van de bank. 

Volgens Coeure was het "verkeerd" van Dijsselbloem om te stellen dat het noodplan in Cyprus met het afromen van spaartegoeden een model kan zijn voor andere landen. Dat is het niet, aldus de ECB-bestuurder, omdat de situatie in Cyprus met zijn overdreven banksector niet te vergelijken is met enig ander land in de eurozone.

Eerder had Dijsselbloem al kritiek gekregen van de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, de vorige voorzitter van de Eurogroep. 

Luxemburg valt uit naar Duitsland

De Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn heeft in een opvallend scherpe uitspraak Duitsland verweten dat het "streeft naar de hegemonie in de eurozone".

Volgens Asselborn zegt Duitsland welk economisch model Cyprus zou moeten hebben. "Het kan niet dat Duitsland, Frankrijk of Groot-Brittannië zeggen dat zij enkel financiële centra mogen hebben en dat de andere landen daarmee moeten stoppen".

Luxemburg is een erg welvarend land, maar net zoals Cyprus is de financiële sector er erg groot in verhouding tot de rest van de economie. Het Groothertogdom voelt zich stilzwijgend geviseerd door de kritiek op Cyprus en kreeg eerder al het verwijt dat Duitsers, Fransen en Belgen er hun eigen fiscus kwamen omzeilen.