"Aantal betaalde ritten De Lijn gestegen"

Het aantal betaalde ritten met de bussen en trams van De Lijn is vorig jaar gestegen met 8 miljoen. Dat heeft Vlaams minister voor Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) gezegd tijdens het vragenuurtje in het Vlaams Parlement.

Begin deze week is een rapport uitgelekt waaruit moest blijken dat het aantal reizigersritten vorig jaar met 5 miljoen gedaald is. Dat zou het gevolg zijn van de forse besparingen die de vervoersmaatschappij moet doorvoeren. Daardoor werd er gesnoeid in het aanbod.

Minister van Mobiliteit Crevits kreeg vandaag in het Vlaams Parlement enkele vragen voorgeschoteld over De Lijn. Volgens de minister betreft de daling van de 5 miljoen ritten, de gratis ritten. Een aantal regelingen voor een gratis abonnement is verstrengd. Zo kon wie zijn auto inleverde vroeger drie jaar een gratis lijnabonnement krijgen. Nu is dat nog maar één jaar.

"Het aantal betaalde reizigersritten bij De Lijn in 2012 is met 8 miljoen gestegen. De inkomsten bij De Lijn zijn met 4 miljoen euro gestegen. Dus als we aan een totaalcijfer van 5 miljoen minder ritten zitten, dan kan de conclusie niets anders zijn dan dat die daling van 5 miljoen ritten toegerekend moet worden aan de gratis ritten", aldus Crevits.