"De nachtwacht" weer op zijn vertrouwde stek

Het Rijksmuseum in Amsterdam gaat op 13 april opnieuw open voor het publiek na een grondige renovatie. De voorbije negen jaar hing "De nachtwacht" van Rembrandt in een aparte vleugel van het museum. Vandaag is het monumentale schilderij teruggekeerd naar de Nachtwachtzaal in het hoofdgebouw van het Rijksmuseum.

"De nachtwacht" van Rembrandt is een van de meest iconische schilderijen uit de geschiedenis van de schilderkunst. Het magnum opus van Rembrandt werd geschilderd tussen 1639 en 1642 en kwam eind de 19e eeuw in bruikleen van het Rijksmuseum in Amsterdam.

Sindsdien heeft het doek twee keer zijn vertrouwde locatie verlaten, in 1898 en 1938. In 1898 werd het verplaatst naar het Stedelijk Museum in Amsterdam voor een retrospectieve over Rembrandt. Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog werd het verstopt om het doek uit handen van Hitler te houden.

De voorbije negen jaar is "De nachtwacht" ondergebracht in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum. Op 13 april gaat het Rijksmuseum opnieuw open na een grondige renovatie. Sinds september vorig jaar werken 50 museummedewerkers mee aan de verhuizing van 8.000 kunstvoorwerpen. "De nachtwacht" is een van de laatste kunstwerken die opnieuw opgesteld moesten worden in het Rijksmuseum.

Het terughangen van het grote doek was geen eenvoudige operatie. Omstreeks 11 uur ging men van start met de verhuizing. Omstreeks 13.30 uur werd de verhuizing afgerond. Het doek wordt eerst in een houten frame met beschermhoes geplaatst. "De nachtwacht" is 4,54 meter breed en 3,79 meter hoog. Zonder lijst weegt het schilderij 170 kilo.