"Hoe kunnen we beter screenen op kanker?"

Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) roept iedereen op zijn of haar ervaringen met de preventieve bevolkingsonderzoeken naar kanker te delen en eventueel suggesties te formuleren om de onderzoeken te verbeteren.

Jaarlijks sterven in Vlaanderen 1.500 vrouwen aan borstkanker en 300 aan baarmoeder(hals)kanker. Dikkedarmkanker eist elk jaar 1.800 levens. Om tijdig kanker of een voorstadium van de ziekte op te sporen, vinden in Vlaanderen bevolkingsonderzoeken plaats. "Kanker tijdig onderzoeken, leidt tot een minder ingrijpende behandeling en een hogere overlevingskans", zegt Vandeurzen.

Al sinds 2001 gebeurt bevolkingsonderzoek naar borstkanker en krijgen vrouwen tussen 50 en 69 jaar tweejaarlijks een uitnodiging voor een gratis onderzoek. Vanaf dit jaar loopt ook een bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker en vanaf 2014 volgt dikkedarmkanker. Daarbij zullen alle mannen en vrouwen tussen 50 en 74 jaar op termijn worden uitgenodigd.

Vandeurzen beseft dat geen enkel bevolkingsonderzoek perfect is, maar zegt dat de maatregel werkt.