"Ik ben een grote zondaar", eerste woorden van Franciscus

"Ik ben een grote zondaar, maar vertrouwend op de barmhartigheid en het geduld van God, en in het lijden, aanvaard ik (het pausschap, nvdr.)." Dat was het antwoord van kardinaal Jorge Bergoglio op zijn verkiezing tot paus op 13 maart, zo meldt het in het Vaticaan gespecialiseerde persagentschap I-MEDIA.
AP2013

Het was kardinaal Angelo Comastri, de aartspriester van de Sint-Pietersbasiliek die aan het conclaaf deelnam, die de woorden bekendmaakte in een documentaire van het televisiecentrum van het Vaticaan, die op 2 april op dvd in Italië wordt uitgebracht.

Enkel de eerste beelden van de 50 minuten durende film, in het Italiaans, werden vandaag aan de media getoond: beelden vanuit de lucht van het Vaticaan en de witte rook die uit de schoorsteen van de Sixtijnse Kapel kwam op 13 maart om 19.06 uur.

Vervolgens zijn onder meer beelden te zien van de eerste verschijning van paus Franciscus in de loggia van de Sint-Pietersbasiliek, de helikopter waarmee Benedictus XVI van het Vaticaan naar Castel Gandolfo wordt gebracht, en de nieuwe paus die de avond van zijn verkiezing het woord tot de bedevaarders richt.

De documentaire wordt afgesloten met beelden van de historische ontmoeting tussen de twee pausen, op 23 maart in Castel Gandolfo, de zomerresidentie van de pausen bij Rome.