"Niet trots, maar zwart geld is noodzakelijke realiteit"

Het grootste bedrijf voor kassasystemen in ons land, Euro Tap Control (ETC) uit Turnhout, heeft tientallen cafés en restaurants tips gegeven over hoe ze kunnen frauderen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. "Horecazaken hebben nu zwart geld nodig om rendabel te zijn", zegt Horeca Vlaanderen.

Het gerecht is gisteren binnengevallen bij ETC. Een dertigtal directie- en personeelsleden zijn verhoord en enkelen hebben bekend na urenlange verhoren.

Tientallen horecazaken konden dankzij ETC een deel van hun omzet in het zwart draaien. Ze hebben allen een automatische kassa, maar personeelsleden van ETC gaven hen uitleg over hoe ze in de software van de kassa konden komen om een deel van de omzet in het zwart te doen verdwijnen, zonder sporen na te laten.

De cafés en restaurants konden door de fraude, op aansturen van het kassabedrijf, tot 20 procent van hun omzet in het zwart draaien.

"Vanaf 2014 niet meer mogelijk, met alle gevolgen"

"Ik schrik hier niet van, we weten allemaal dat er zwart geld omgaat in de horecasector, dus is het ook logisch dat er manieren zijn om die zwarte omzet te draaien", zegt Danny Van Assche van Horeca Vlaanderen in "De ochtend" op Radio 1.

"We zijn hier niet trots op, maar het is nu een noodzakelijke realiteit dat veel cafés en restaurants zwart geld nodig hebben om rendabel te zijn, in een land met zo'n hoge loonkosten."

Vanaf 1 januari 2014 moeten alle horecazaken een zogenoemde black box installeren, een kassa waarmee het niet meer mogelijk zou zijn om te frauderen. "Wij vragen niet liever dan om in het wit te werken", zegt Van Assche. Maar hij waarschuwt er wel voor dat er dan veel zaken over de kop zullen gaan.