"Wat houdt de crisis in voor ons, Belgen?"

Vandaag is op Canvas de vierde aflevering van "Het verdriet van Europa" te zien. Rudi Vranckx blikt terug op de sterkste verhalen en conclusies, en legt ze voor aan een aantal Belgische denkers. Hij stelt zich ook de vraag "De crisis, wat houdt dat alles in voor ons, Belgen?"

Vranckx legt zijn conclusies en vooral veel vragen voor aan een uiteenlopend groepje vaderlandse denkers. Guy Verhofstadt is fractieleider van de Europese liberalen en een van de meest invloedrijke Europarlementariërs. Paul Jorion was ooit bankier, voorspelde in 2003 de instorting van het financiële systeem, en heeft nu een leerstoel ethisch bankieren aan de VUB.

Opera-intendant Gerard Mortier is wellicht de invloedrijkste Vlaming in de culturele wereld, maar ook iemand voor wie kunst ook politiek is. Caroline Ven is gedelegeerd bestuurder van het Verbond van Katholieke Werkgevers en pleit voor wat zij een duurzaam kapitalisme noemt. En Thomas Decreus is indignado en filosoof aan de Leuvense universiteit.

Aan hen de vraag of deze crisis ons land, onze economie en Europa fundamenteel zal veranderen en in welke richting die verandering moet gaan.

"Het verdriet van Europa" – aflevering 4: Het verdriet van België
Woensdag 27 maart om 21.35 uur.