Al 61 Malinese soldaten en 600 rebellen gedood

Sinds het begin van de Frans-Malinese operatie tegen de fundamentalistische rebellen in Mali zijn al 63 Malinese soldaten en een 600-tal rebellen gesneuveld. Dat heeft het Malinese leger bekendgemaakt. Eerder raakte al bekend dat er vijf Franse en 26 Tsjadische militairen om het leven zijn gekomen.

Op 11 januari lanceerden het Franse en Malinese leger operatie Serval om het hele noordoosten van Mali ter heroveren op een alliantie van islamitische rebellen en Toeareg-rebellen. Parijs stuurde daarvoor 4.000 militairen naar Mali, ons land ondersteunde de operatie met twee C130-transportvliegtuigen en twee Agusta-helikopters. 

Intussen bevinden zich ook heel wat troepen uit andere West-Afrikaanse landen in Mali. Die internationale vredesmacht telt in totaal 6.300 manschappen en komt in de plaats van de troepen van operatie Serval.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon stelt intussen voor om 11.200 blauwhelmen naar Mali te sturen, ofwel om de West-Afrikaanse vredesmacht onder een VN-paraplu te plaatsen. 

Mensenrechten leren respecteren

In de Malinese hoofdstad Bamako zijn 300 Malinese soldaten begonnen aan een opleiding "respect voor mensenrechten in conflictgebieden". Die opleiding wordt verzorgd door Nederland en de Verenigde Naties.

Het Malinese leger staat niet bepaald bekend als gedisciplineerd. Tijdens de militaire operatie tegen de rebellen zijn meer dan eens berichten opgedoken over willekeurige executies van burgers die beschuldigd werden van banden met de rebellen. 

Ons land stuurt 50 militairen naar Mali om de opleidingsmissie van Malinese soldaten te beschermen.